A projektről

Egy hely, ahol együtt született otthon és gyermek
A házat körülölelõ, behavazott terasz télen is egyik kedvence a gyerekeknek, tavasztól őszig pedig gyönyörû panorámájával a család egyik fő kikapcsolódási helye. A határ közeli településen, ahol szinte még érintetlen a természet, ahol gyümölcsfák és szõlõk töltik meg a kerteket, egy kisgyermekkel együtt született a tradicionális, mégis több szempontból rendkívüli, a szemet azonnal megkapó mohazöld gerendaház.

Az ifjú, ambíciózus feleség második gyermeküket várva úgy vonult be a kórház szülészetére, hogy külön táskában vitte magával az építkezéssel kapcsolatos dolgokat: színmintákat, terveket, jegyzeteket. Hiszen az akkor két hónapja tartó építkezés a finiséhez közeledett, s még fontos kérdések vártak megoldásra.
A tervezés időszakában a házigazdák gondolataiban fel sem merült más, mintsem hogy meglévő és beépítésre váró telkükre gerendaházat építsenek. Határozott döntésükben a gyors, pontos és kiszámítható kivitelezés is szerepet játszott, vagyis a „faház-érzés” mellett – amelyért mindketten lelkesedtek – az időtényező is kulcsfontosságúnak bizonyult.

Az ifjú család a tervezés fázisában arra a konkrét elhatározásra jutott, hogy leendő otthonuk hasznos alapterülete ne legyen több 110-120 négyzetméternél. Tulajdonképpen semmi extra igényt nem fogalmaztak meg, de azt a határozott kívánságukat kifejezték, hogy sok ablakot szeretnének, hogy a lehető legtöbb napfény juthasson a házba. A lépcsőházban is ezért változott az eredetileg kicsire tervezett ablak teljes szélességűre. A fiatal család úgy kívánta életterét berendezni, hogy a földszinten kapjon helyet a tágas nappali, amelyet egész nap körbejár a fény, az emeletre pedig a három hálószoba és egy fürdő kerüljön. A konyhát ajtóval mindenképpen zárhatóvá kívánta tenni a háziasszony a szagok és a zajok kizárása miatt., s a közelben, egy „zugos” beugró részen még egy dolgozószoba is kialakításra került. A környék olyannyira vadregényes, hogy nem csak közvilágítás, de gázvezeték sincs egyelőre, ezért a fűtés megoldására egy speciális faelgázosító kazán, annak is egy modern változata mellett tették le voksukat. Így a 21 fok körüli állandó hőmérséklethez elegendő naponta egy „gyerekkádnyi” fát a kazánba pakolni. A fűtésen kívül a ház melegvíz ellátását is ez biztosítja, bár jövőbe mutató energiatakarékos megoldásként
napkollektorokat is szereltek a házra. A rendszer vitathatatlanul költségkímélő. Azt a kérdést a tulajdonosoknak feltenni, hogy a gerendaház beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, talán fölösleges is. Az otthonosságot pedig még inkább megérzi az, aki a házba lépve „beleszippant” a fa illatába, melegséget adó hangulatába.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges