Egy ház megvalósítási folyamata

Gerendaházainkat a megrendelőink igényeire szabva, egyedi készültségi szintek szerint kínáljuk a tervezéstől akár a kulcs átadásig. Optimális esetben a megvalósulási folyamat az alábbiak szerint alakul ..

Gerendaház

A Cédrus gerendaház családot az Ubrankovics Kft által Európai Műszaki Engedély (ETA -11/0279) alapján, CNC technológiával gyártott, egyedi boronafalas gerendaházak alkotják. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gerendaházaink falszerkezetében kizárólag természetes anyagokat építsünk be, amelyek egészséges és kellemes belső klímát biztosítanak lakóiknak. A felhasznált alapanyagok minősége és az általunk alkalmazott korszerű technológia elengedhetetlen feltétele a gerendaházak magas élettartamának és minőségi komfortjának.

A fa, mint építőanyag egyidős az emberiséggel. Cégünk e nagyon régi és nemes építőanyagból úgy építi meg álmai gerendaházát, családja otthonát, hogy Ön is részese legyen ennek a természeti csodának. A legmodernebb és legtakarékosabb fűtések, mint például a nap, föld és az egyéb nem fosszilis fűtési rendszerek mindegyike tökéletesen társítható gerendaház családunkhoz.

Gerendaház

Gyártás / tervezés / építés

Tervezőnk, vagy az Ön tervezője – által elkészített Építési Engedélyezési Terv alapján elkészítjük a gerendaház gyártási tervét  a német SEMA Eurocode alapú faszerkezet tervező programjával  az  építész tervekben megfogalmazott műszaki leírás alapján.

A gyártásterv magában foglalja a fa tartószerkezet komplett kivitelezési tervdokumentációját is. A háromdimenziós számítógépes tervezésnek köszönhetően részletekbe menően átgondolható a szerkezet, amit a látványtervek alapján Ön is megtekinthet. Ezáltal már a tervezés folyamatában eldöntésre kerülnek azon kérdések, melyek az építés vagy akár jóval későbbi használat során jelentkeznének.

Házaink tartószerkezetének leszabását CNC megmunkáló központon (Hundegger K2i), a leszabott elemeket Weinmann típusú készház-építő asztalon szereljük össze az épület szerkezetét alkotó falpanelekké. Az üzemi szereléssel garantált az egyenletes minőség és a nagyfokú méretpontosság. A boronafalas gerendaházaink elemeit az építés helyszínén állítjuk össze.

A gyártástechnológia szinte hulladékmentes, ennek köszönhetően a gerendaház gyártási költsége is alacsonyan tartható. Az előgyártott és sorszámozott elemek pedig, rendkívül gyors és pontos helyszíni építést tesznek lehetővé.

Gerendaházak kívülről szabad

Falszerkezet és alapanyag

Gerendaházaink alapanyagai kizárólag minősített, Európai Műszaki Engedélyünkkel harmonizáló faanyagok. A boronafalakat műszárított, rétegragasztott és hossztoldott csaphornyos gerendák alkotják, melyek Ausztria alpesi régiójából származó luc, -borovi vagy vörösfenyőből készülhetnek. Az alapanyag származási igazolással, a gerenda a legszigorúbb osztrák és német minősítéssel, partnerünk több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkezik.

Falszerkezetek

Gerendaházaink falszerkezetét minden esetben az épület funkciójának, a megrendelő igényeinek és a hőtechnikai előírásoknak megfelelően alakítjuk ki. Az alkalmazott szigetelés befújt cellulóz vagy  táblás  farost szigetelés.

Falszerkezetek közös jellemzője

  • páradiffúzió szempontjából nyitott rendszerek (a fal „lélegzik„, a vízpára akadálytalanul el tud távozni)
  • műanyag fóliákat, polisztirol termékeket, üveggyapotot, a  falakba NEM építünk be

Tömör gerendafal

Az épület és a fal funkciójától függően a gerenda vastagsága 12 – 26 cm között lehet. A hagyományos boronafalas gerendaházak mai megfelelője és a faépítmények legstabilabb szerkezetét képviseli. A tömör gerendafal „lélegző” képessége és rossz hővezető illetve hőtároló tulajdonsága biztosítja a tömör gerendafalas ház semmilyen más lakótérrel össze nem hasonlítható belső klímáját.

Gerendaház
Gerendaház
Gerendaház

Szigetelt gerendafal

A statikailag méretezett fa tartóváz üzemileg előregyártott nagypaneles rendszerben épül fel. Lényegi különbség a boronafalas gerendaházaktól, hogy a 6- 12- 18 cm vastag gerenda csak külső burkolat, a teherviselő elem a függőleges állású vázszerkezet (mint készházainknál), amely 16-20-30 cm farost alapú táblás vagy cellulóz alapú szigetelést tartalmaz… A belső oldalon a gerendaprofilnak megfelelő falburkolat, vagy igény esetén gipszkarton, illetve egyéb falburkolatot kap.
Egy alacsony energiaigényű gerendaház faszerkezete : (12 cm-es gerenda, 2 cm Egger DHF építőlap 16 cm fa tartó bordaváz közte farost szigetelés, 2cm OSB vagy hajópadló, 4 cm légrés és 2 cm belső burkolat = ) 38 cm falvastagság. u= 0,16 W/m2K.

Gerendaház és Készház otthon
Gerendaház és Készház otthon
Gerendaház és Készház otthon

Tető és födémszerkezetek

A födémszerkezet látszó gerendákkal készül, nút-féderes hajópadló borítás vagy eltolt deszkaborítás ún. pórfödém kerülhet rá. A tetőszerkezet szelemenjei statikailag méretezett rétegelt-ragasztott gerendák. A ház szerkezetének és a megrendelő igényeinek függvényében a tetőszerkezet lehet látszó szarufás (külső szigetelésű), vagy szarufa közti.

A födémszerkezet alapesetben 12/20 cm keresztmetszetű, gyalult, műszárított, rétegelt ragasztott lucfenyő gerendából készül. Zárófödém esetén 30 cm cellulóz szigetelést helyezünk el. A födémet felülről hajópadló réteggel zárjuk le, ezáltal a teljes padlásfelület járható lesz.

Gerendaházaknál jellemzően a hagyományos tetőcserép jelenik meg  héjazatként. Ezek többféle színben és alakban választhatóak , lehetnek hullámos és sima felületűek, illetve tetőtér beépítéses házaknál a vastag átszellőztetett légrésen túl ClimaControl védelemmel is elláthatóak !

A hagyományos beton- és kerámia cserépen túl választható különböző színű és felületű aluminium burkolat is.

Sarokkötések

A gerendaházak más épületekkel össze nem hasonlítható stabilitását döntően a sarokponti kötések biztosítják. Minden falvastagság és bonyolultabb alaprajz esetén is alkalmazható. A kilógás hossza általában azonos a gerenda vastagságával. Az eltolt lépcső a szélzárás miatt szükséges.

Gerendaház

Borona kötés

Külső nyílászárók

fa ablakok és ajtók magas komfort szintet nyújtanak  , és ezen túlmenően a lakás berendezésének értékes és dekoratív részét képzik.
Lakóépületekbe 3 üvegrétegű, 92 -110 mm profilvastagságú minőségi fa nyílászárókat építünk be, melyek változatos megjelenésűek és színűek lehetnek, kiegészíthetők professzionális zsaluziákkal, zsalugáterekkel és szúnyoghálókkal. A zsalugáter (zsalu) az ablakok nyílószárnyainak elmozdítható, pontos illeszkedéssel zárható, eső és napfény ellen védő, de réses nyithatósága miatt szükség esetén napfényt is beengedő szerkezete.

A nyílászárókat úgynevezett RAL technológiával építjük be a szerkezetbe illetve a nyílászáróval egyező színű külső-belső takarókerettel látjuk el

Gépészet

Egy modern gerendaház gépészete ma már a fűtésen túl kiterjed a ház hűtésére, frisslevegő utánpótlására melegvízellátásra  illetve ezek automata vezérlésére. A gépészeti tervek készültekor már érdemes megtervezni az árnyékolástechnikát illetve a biztonsági rendszerek müködését is, hogy ezek telepítése zökkenő mentes legyen.

Gerendaházink minősítései

Gerendaházaink Európai Uniós minősítéssel rendelkeznek

  • ETA 012 szerint
  • Az Osztrák Építéstani Intézet (OIB) által kiadott minősítés
  • Az Európai Unió összes országában elfogadott európai szintű minősítés
  • Engedély száma: ETA-11/0279
  • Kiállítás éve: 2011
  • Érvényességi ideje: visszavonásig

Referenciák

Sopron
Németbánya
Brennbergbánya
PRÉMIUM GERENDAHÁZ LETISZTULT ELEGANCIÁVAL
Távol a főváros zajától
Attraktív alpesi gerendaház Pruggernben
A Kis-Duna gyöngyszeme
Tauplitz-i meseház
Gerendaház Jászárokszálláson

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

Telefon:

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556

E-mail:

info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges