A projektről

Vendégségben Glatz Ferencnél és családjánál
A dermesztõ hidegben, a zúzmarás fák és fenyõk között álló gerendaháznak már a megpillantása üdítõ látvány, mosolyt fakaszt a kívülálló szívében is. Valóban így van, nemcsak irodalmi hatásvadász fogás. A házigazda, Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, aki 68 évesen is aktív és népszerû szereplõje az ország tudományos, kulturális és társadalmi életének, fiával együtt közösen menedzselte a rekordidejû építkezést.

A tömör gerendából készült nyaraló plusszigetelést nem igényelt. Jókat aludni is idejár a család.

Nem véletlen, hogy a két család nagy lelkesedéssel tölti a hét végéit és szabadidejét a Balatonparti nyaralóban. „Sokkal jobbakat alszunk itt, mint Budapesten, ahol egyébként lakunk” – meséli nem titkolt örömmel …, a feleség. A 18 centis tömör gerendából készült nyaraló, amely plusz szigetelést már nem igényelt, csupán néhány percre található kedvenc hajókikötõjüktõl, ahol a családi vitorlás is áll.

OTT JÁRTUNKKOR, amelyeket a tél leghidegebb napjaiként emlegettek, rövidujjú pólóban járt-kelt a család aprajanagyja, miközben õszintén dicsérik eddigi tapasztalataikat a ház hõszigetelésével kapcsoaltban. A meleget a Stiebel Elektron hõtárolós kályhái biztosítják, amelyek remekül kifûtik az egész házat. Hiába érkeznek péntek este a teljesen kihûlt házba, hamarosan kellemes melegben pihenhetnek
A meleget egyébként a Stiebel Elektron hõtárolós kályhái biztosítják, a gázfûtés nem került bevezetésre. Készülõben van viszont két egyedi, háromszintes Zsolnaycserépkályha törtfehér színben, grafitszürke padkával.

A CSALÁD tavaly áprilisban kezdett el a környéken telek után kutatni. Mindenképpen a kikötõ közelében keresgéltek. Hétvégenként nyakukba vették a környéket, járták az utcákat, s mint a happy end-del végzõdõ mesékben: szürkületkor, amikor már csaknem mindent feladva indultak volna vissza a fõvárosba, betévedtek az utcába, ahol rátaláltak erre a telekre. Májusban sikerült a vásárlást nyélbe ütni, s az engedélyeztetések
után augusztus 25-én elkezdõdött 50 négyzetméternyi alapterülettel a kétszintes ház építése, s kevesebb mint két hónap múlva, az ünnep elõtti napon, október 22-én az építõ brigád átadta az elkészült otthont boldog gazdáinak.

– ÉDESAPÁMMAL projektekre osztottuk a munkát” – avat be a részletekbe ifjabb Glatz Ferenc. „Édesapám a faépítõkkel tartotta a kapcsolatot, és a festési munkákat felügyelte, én a gépészettel és a többi feladattal foglalkoztam. A fát belül a Biopin narancsolajával kezeltük, a padlót keményolajjal, kívülrõl pedig azt a Bondex oregoni fenyõ színt választottuk, amely a legvilágosabb olyan szín, ami viszont az UV-sugárzással szemben védelmet biztosít, és hasonló a színe a nyílászárókhoz.”

NEM MELLÉKESEN a ház terveit is az ifjú házigazda készítette, szem elõtt tartva, hogy a ház szép legyen és praktikus, s ha szükséges, akár kilenc ember számára kényelmes pihenési, kikapcsolódási lehetõséget biztosítson. Az IKEA-konyha látványtervét is õ készítette a bútoráruház számítógépes szoftverével. Remek álasztásnak bizonyult a borovi fenyõbõl készült hajópadló, amely szépsége, különleges erezete mellett lényegesen keményebb és az igénybevételt is jobban bírja, mint a luc.

MEGBÍZÓINK KÉRÉSE az volt felénk – meséli Ubrankovics Pál, a kivitelezõ cég vezetõje –, hogy a kiválasztott 18 centis tömör gerendákból olyan két generáció számára kényelmes üdülõt építsünk, amely a családi ház színvonalát is megüti, s amely hõszigetelõ képessége szempontjából is kiváló. Ezenkívül a nagy, látványos, Rábaablak típusú nyílászárók, az ajtók és az ablakok kapják meg az igényes, belülrõl tekerhetõ zsalugátert – amelyek egyik ékei a megpihenésre szánt második otthonnak. Építészeti-statikai szemmel alaposabban megnézve a házat, láthatjuk, hogy a felsõ szint tömör gerenda terhelése és a stabilitás miatt a tetõtér 60 centivel ki lett lógatva, és a komoly súly miatt középen dupla sarokkötéssel került megerõsítésre.

A GERENDAHÁZ berendezésének egyedi, igazán illusztris darabjai a minden helyiségben megtalálható felújított szecessziós petróleumlámpák, amelyekben mind a petróleumtartó, mind a kanóctartó épen megmaradt. Nem kevesebb, mint 100-120 évesek, s egy balatonlellei gyûjtõnél, Grünberger Tamásnál talált rá az elismert akadémikus. Ezek a lámpák a fával együtt különleges hangulatot teremtenek a meghitt gerendaházban. Az egyik kedvenc az ifjabb házaspár hálószobájában található fekete-fehér, a maga letisztult „puritánságával”, és vitorlás mintáival.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges