A budajenői Patikakertben minden a természettel való bölcs együttélésről szól. Valódi biokertészet, tiszta biotermékek, élettől nyüzsgő bioúszótó, merész tervezésű energiahatékony bioházak, művészi igényű lakberendezés…

 

A tulajdonos története:

Én voltam az építési projektvezető, én válogattam össze a megfelelő kivitelezőket alvállalkozásban. Nagyon érdekelt, hogy hogyan lehet egy passzívházat könnyűszerkezetesből megcsinálni. Így találtam rá az Ubrankovics Kft-re. A konstrukciót ők csinálták. Nagyon jól szigetelt ház: passzív közeli, energiahatékony. Levegő-levegő hőszivattyús rendszer a gépészete, a tetőn pedig 54 napelem termeli az energiát. Ez a könnyűszerkezetes ház beleillik a visszaforgatás- koncepciónkba, hogy ne vigyünk a természetbe olyan elemeket, ami ott idegen. Amiatt is őket választottam, mert azt ígérték, hogy nagyon méretpontosan dolgoznak. Ez azért is volt kiemelten fontos, mert az építés előtt már az utolsó „kocka” csempét is beterveztük. Ezt ritkán csinálják így, pedig így kellene: először az élettereket kell megtervezni “négyzetcentire”, és abból kell összerakni a házat magát. És akkor nincs az a probléma, hogy nem fért be valami, hanem valóban személyre szabott, életrevaló házat lehet ilyen módon tervezni.

Ez egy ilyen anya-lány projekt volt, a belső építészetet is Líviával terveztem meg, én inkább a lakberendező voltam. A markáns, már- már minimál stílusú két épületet egy nyitott fémpergola köti szimbolikusan össze,  a lányom nekem tervezte ezt a különleges teret. Letisztult épületek, de vannak benne, rajta finom vonalú díszítőelemek. Fekete bádoglemez ad nekik keretet.

Az épületet fedő beton hullámpalát én szerettem volna kipróbálni. A beton visszaforgatható anyag, majd öregedni fog, megtelepszik rajta a moha, együtt él a kerttel… A kert, a természet pedig szépen lágyítja ezeket, az amúgy nagyon karakteres formákat.

A Patikakert kiváló szakemberek egész csapatát dicséri: a tervezés, a megépítés, a részletek, fémmunkák, gépészet, a biokert, a bio úszótó megalkotása.

Az épület egyike a feldolgozóüzem, a másik pedig jelenleg vendégházként vehető bérbe, így ki lehet próbálni a bioéletérzést, a budai hegyek és az ültetvény gyönyörű környezetében…

forrás: GERENDAHÁZAK Magazin

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges