A projektről

Ebben a csendes, élhető és zöldellő jászsági kisvárosban a múlt esztendőben született meg a település legelső gerendaháza. Impozáns mégis barátságos megjelenésével meggyőzően képviseli azt, hogy egy igazi otthon, egy különleges vidéki ház − az Alföld szívében is− fából a leggyönyörűbb!
A békés városka talán legcsöndesebb részén áll a ház. Gondosan nyírt pázsit, virágzó rózsabokrok és az építkezés alatt is megóvott öreg diófa árnyékában. Mások nyaralni vágynak ilyen idilli környezetbe, de Csabának és Évinek ez mindennapi tapasztalat! Csaba mérnök és üzletember, az ő régi vágya volt egy gerendaház.
Ausztriában voltam faházban, ahol nagyon jól éreztem magam, és már nem is emlékszem, hogyan alakult ki bennem, de úgy 15 éve eldöntöttem, hogy gerendaházam lesz. Az anyagiak miatt viszont akkor még ennek nem volt realitása. A másik fő szempont volt, hogy itt, Jászárokszálláson építsek. Az életem során sok mindent kipróbáltam, soha nem akartam röghöz kötött lenni, de most 40 évesen már úgy tervezem, hogy hosszú távon itt, a szülővárosomban akarok élni, itt vannak a barátaim, ide szerveztem az életemet. Amikor már az anyagi lehetőségeim is megengedték az építkezést, az volt a leghosszabb időszak, amíg az általam 3 legjobbnak ítélt cég közül végül is eldöntöttem, hogy kivel építsek. Talán a végső lökés, amiért az Ubrankovics Kft mellett döntöttem, mert ők voltak azok akik leginkább „kiterítették a kártyát”. Nem akartak meggyőzni, tanácsolták, menjünk el, nézzük meg mit építenek. Két háznál voltam és jártunk az üzemükbe is. Ők nagyon precízen dolgoznak, milliméterre pontosan és mindig tartják, amit ígérnek. Főleg a műszaki előkészítésben nagyon erősek.
Miben jó egy gerendaház?- kérdezzük Csabát
Nem fogok senkit győzködni, ez olyan, hogy akarni kell, hogy valaki ebben lakjon. Mert ennek is vannak apró-cseprő hátrányai és persze sok-sok előnye. A klímája az teljességgel más, mint egy téglaházé. Ezt nagyon szeretem benne. Tavaly, amikor egy hónapig 40 fokos hőség volt az országban, még csak fel sem merült bennünk a légkondícionálás. Egy ventilátor és az esti átszellőztetés elegendő volt. Sokat hallottam, mégis egy „megvilágosodásként ért”, hogy mikor hozzátámaszkodtam télen a falhoz, meleg volt a tapintása! Jó a szigetelése is. Hogy mi a hátránya? A gerendaháznál előre kell gondolkodni, hova szeretném a konnektorokat, kapcsolókat. Ez majdnem teljesen sikerült is, de a terasznál elrontottam, így most egy kis hosszabbítással kell megoldani. Még egy, amivel talán segíthetek azoknak, akik ezután építenek: ha megkoppintom a gerendát, az kicsit jobban vezeti a hangot, mint a tégla. Ha ezt előbb tudom, a tervezésnél, bizonyos helyiségek elhelyezésénél bekalkulálom. De összességében nagyon szeretjük a házat. Maga a lakótér és az a fíling amit nyújt… teljesen az, amit vártam.
Markánsan szép és fiatalosan elegáns
A nyílászárók sötét színét Csaba vá- lasztotta és adott volt előző otthonukból egy elegáns, fekete ülőgarnitúra. Ami ezután jött az főleg az Évi kreativitását és jó ízlését dícséri. („A nők 200 színben is gondolkodnak, míg nálam kb. 6 szín létezik”- magyarázza nevetve Csaba) „Sok lakberendezési ötletet az internetről merítettünk- veszi át a szót Évi -, de nézegettük az elkészült Ubrankovics házak dizájnját is. Az ülőgarnitúra színe sok mindent meghatározott a nappaliban. A fürdőszobáról például már eleve egy konkrét elképzelésem volt… „ A sok ötlet mellett érdekes megoldás, hogy minden szobában az ablak felö- li falat gipszkartonozták és pasztell színre festve törték meg a fa hegemó- niáját.
Energiatakaréskosság – hosszú távra
Minden fronton leszorították az energiaszükségletet, a ledes spotlámpák a villanyszámlát, a jól szigetelt falak és nyílászárók pedig a fűtési költségeket faragták le. Padlófűtés és egy külön fűtéskörről működő radiátorok is vannak, de a sztár a kis domofire kályha, mely egyedül olyan meleget produkált, hogy a garázs felé kellett kiengendi a meleg levegőt…

Elnézzük ízlésesen kialakított, szép házat, a rendezett kertet… bizony sok munkája benne fekszik Csabának és Évinek, hogy ilyen vonzó az eredmény: egy gyönyörű, megbecsült és szeretett otthon.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges