A projektről

Becsempésztük az ünnepet a hétköznapokba

Egy minõségi faanyagból, mesterien megépítetett, klaszszikus stílusú gerendaház nem csupán hangulatával örvendezteti
meg a lakóit. Errõl sokat tudna mesélni Melinda és Imre, akik szívesen és lelkesen ajánlják másoknak is azt a jót, amit õk napról-napra megtapasztalhatnak.

Szeretjük a természetet – kezdi a történetet Imre. – Amikor síelni és snowboardozni jártunk
(fõként Ausztriában), gyakran laktunk faházban. Hogy a szabadságnak ezt az érzését kicsit belopjuk a mindennapokba, ezért választottuk a gerendaházat. Van egy összehasonlíthatatlanul jó hangulata. Rajtunk kívül mindenki,
aki betoppan hozzánk, rögtön megjegyzi azt is, hogy milyen kellemes faillat van, mi sajnos már ezt megszoktuk, nem tudjuk érezni. Természetesen volt egy másik, egy racionálisabb oka is, hogy gerendaházat választottunk, ugyanakkor ez várakozáson felüli meglepetés is lett: hogy mennyire energiatakarékos! Mivel a gerendafalakat se melegíteni, se hûteni nem kell, csak a helyiségek levegõjét, így télen könnyen felfûthetõ, nyáron hûs. A jó szigetelésû falak és nyílászárók folytán csendes is, jó a hangszigetelése.

Hitetlenkedõ kérdéseinkre hogy lehetetlen, hogy semmit nem éreztek az idei 40 fokos hõségbõl Imre elmondja, hogyan fest a kánikula egy gerendaház-tulajdonos esetében: „Amikor a munkahelyrõl késõ délután hazaértünk, meglocsoltuk a növényeket, és mire bementünk a házba, addigra semmi túlzott meleg nem volt. Errõl tudok grafikont is mutatni: A legmelegebb, amit mértünk bent, az 28-29 °C volt. Este 9-kor kinyitottuk az ablakokat, már 25 °C volt, hajnalra 23 fokra lehûlt a ház. Én azt mondom, hogy egy tisztességesen megépített házba nem kell klíma!

Ritkán találkozni ennyire akkurátus, precíz és racionális emberrel, mint ennek a háznak a gazdája. Grafikonokon vezeti
a ház energiahatékonysági adatait, és semmi részlet nem kerüli el a figyelmét. Mint megtudtuk, a ház építõjének kiválasztásában is ilyen gondosan járt el. Végül csak három (kiváló) cég maradt fenn a szûrõn, majd egy legvégsõ:
Az Ubrankovics Kft. Pali bácsiéknál érezhetõ volt, hogy nem az a céljuk, hogy „eladjanak”. Miután mi is foglalkozunk kereskedelemmel, szimpatikus volt, hogy nem meggyõzni akarja az embert, hanem örömmel veszi, ha õt bízzák meg. Erre a bizalomra rá is szolgálva építette meg az otthonunkat.

A házigazda tanácsai költséghatékony fafÛtéshez:
Panelbõl költöztünk gerendaházba, fokozatosan tanultuk meg a fával való fûtést. (A ház egészében padlófûtés áll rendelkezésünkre. Vegyes tüzelésû kazánt használunk.) A földszinet jórészt a cseréphályhánk látja el meleggel. A nappali, étkezõ, konyha, elõszoba, dolgozó helyiségeit 22-23 °C-ra fûtjük, a távolabbi részekbe is jut kisebb meleg. Egybenyíló térnél egy központba állított cserépkályha gond nélkül kifûtené az egész 140 m²-t, de nálunk tagoltabbak a terek. Minden szezonban fokozatosan látjuk, hogyan lehet még költséghatékonyabban fûteni. Kitapasztaltunk már néhány fortélyt. Ha az ember egyharmadnál jobban megrakja fával a kazánt, akkor a kis égéstér miatt kimegy a meleg. A parazsat kell szinten tartani! Bár gyakrabban kell megetetni a kazánt, de 30 százalékos költségmegtakarítást is elérhetünk így. Kb. 50 százalék a nedvesség a fában, amit megveszünk, és úgy 15 százalékra kell kiszárítani, hogy fûteni lehessen vele. Nyár elején vagy az elõzõ szezonban jó megvenni a fát és kályhakészre felvágva kiszárítani. Nekünk most van bõven száraz fánk, tavalyi szezon elõtti.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges