A projektről

Mesés gerendaház az Alpokalján

Erdőkkel, nyírfaligettel körülölelt, vidéken, ahol harapni leheta jó levegőt, ahol a szarvasbőgés, a madárfütty, a természet hangjai adják a háttérmuzsikát … mintha csak egy mese kezdete lenne, pedig egy nagyon is valóságos, „tipp-topp” kis otthonra leltünk ezen a vadregényes helyen.

Miklos es Zsuzsi eredetileg csak tavasztol-őszig lakott pihenőhazra terveztek ezt a 78m2-es alapteruleten allo (harom szinten elterulő) kis csodahazat,
hogy aztan telire visszakoltozzenek a kozeli nagyvarosban levő hazukba. De annyira beleszerettek a gerendahazas letbe, kicsi fiuk is annyira elvezi ezt a videkies eletet, hogy bar itt a tel, es nem akarodzik visszakoltozni… Eredetileg Zsuzsi volt, aki arrol almodozott, hogy fahazban elhessen. Magat a fa anyagat annyira kedvelte, hogy előző otthona is gyonyorűen faragott fabutorokkal volt teli. Aztan, mar Miklossal egyutt vagtak bele a nagy projektbe, megtalalni a megfelelő kivitelezőt a megvalositashoz. Nem siettek el. Rengeteg ajanlatot megkertek, nem sajnaltak az időt, hogy mindennek alaposan utanajarjanak, sőt, valamennyi ceg referenciahazat megtekintsek…

Végül azért tettük le a voksunkat az Ubrankovics Kft- nel, mert a minőseg naluk egyertelműen garantalt volt. meseli Miklos.
– A dontesunkben ezen tul Ubrankovics Pal szemelye is kozrejatszott, mert garancianak tűnt a szamunkra. Zsuzsi vagya volt, hogy a haz csak borovi fenyőből lehet. Mind a ketten ragaszkodtunk ahhoz, hogy a főfalakon ez a vastag, 180X180-as gerenda ne kapjon tovabbi szigetelest, hogy teljes modon ervenyesulhessen a fa lelegző tulajdonsaga. (A padlozatban es a fodemben viszont erős szigeteles van.)

Az alapot, a fogadórészt (amelyben garazs, borospince es tarolo helyisegek talalhatoak) tavaly ev vegere helyi vallalkozokkal elkeszittettuk. Ezutan kovetkezett a gerendahaz epitese. Dobbenetes elmeny volt szamunkra: Marcius vegen ide jottek es aprilis vegen mar ablak, tető…minden bent volt! „Nagyon profin dolgoztak-teszi hozza Zsuzsi is- itt a kornyeken mindenki amult-bamult, ahogy a tobb daru, meg az emberek vegeztek a munkat. Gyorsak es profik! ( Es ami mas epitkezeseken nem jellemző: maguk utan mindig mindent eltakaritottak.) Az is mutatja a minőseget- fűzi tovabb a mondatot Miklos-, hogy meg komoly butorasztalos mesterek is azt mondtak itt, a gerendak es a preciz illesztesek lattan, hogy „le a kalappal”!

Gerendaházban élni ”Nekem a furdőszoba a kedvencem- nevet Zsuzsi. Tagas, igazi szoba. Amikor lerakom a gyereket beulok a furdőkadba egy pohar borral, es
ott orakig elvagyok.. Tobbszor pihentunk kulfoldon, alpesi orszagokban, de most mar nem kell ezert az elmenyert elmennunk sehova sem! A varosi hazunkba sem kivankozunk visszamenni- folytatja Miklosinkabbminden este orommel begyujtok a kalyhaba es folhordom a fat. A kis Yotul kandallonk nagyon bevalt, azt mindenkinek tudom javasolni. 4-5 fat rateszek es az egesz hazat befűti. Van villanyfűtes, NOBO panelek, de csak a gyerekszobaban szoktuk bekapcsolni. Hogy miert jo gerendahazban elni? A melegsege nagyon tetszik nekunk. Nem csak a hőerzetben, hanem a latvanyaban is. A termeszetessege. Amikor az ember befekszik az agyba es nezegeti a gerendakat… a borovi fenyő maga csodalatos! A mintazata, a „gocsortjei” De szavakban mindezt nehez elmondani, ezt ki kell probalni!

Miklós és Zsuzsi tanácsai
– a tervezésre érdemes sok időt ráfordítani.
– Kell a sok ablak, mert a fa színe jobban elnyeli a fényt.
– A nyílászárók jó minőségűek legyenek, különben hiába szigetel jól a falazat.
– Tájolás: érdemes a nagy erkélyeket és a főbb élettereket keleti tájolásra tervezni! Nyáron, reggel egy kicsit odasüt a nap, aztán szinte végig árnyék van, este pedig kint lehet ülni a teraszon.
– Egy jó minőségű kályha elengedhetetlen! A tűz látványa, legalább is számunkra nagyon sokat számít.
– Stílustanácsok: alpesi házba szerintünk nem jó fehér színt bevinni. Minden fából vagy a fa színével megegyező legyen! A fürdőszobát csak addig kell felcsempézni, ameddig muszáj.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges