A projektről

Ausztria szívében, Stájerországban, lélegzetelállítóan gyönyörű hegyvidéken ékeskedik Ibolya és László gerendaháza. Még a szép chaletekhez szokott osztrák szomszédaik is elismerő megjegyzésekkel kísérték végig a nívós ház születését.

Akár egy romantikus festmény élőben – a büszke hegyekkel ölelt barátságos, alpesi gerendaház. Ebben a harmonikus képben egyébként pont az öltött testet, amit a házaspár régóta dédelgetett álmaiban szövögetett. „Azt, hogy nekünk egyszer gerendaházunk lesz, azt már amikor megismertük egymást elhatároztuk! – meséli Ibolya. Az mindig is kérdés volt, hogy hol épüljön majd fel, hogy igazán tájba illő is legyen. Úgy gondoltuk -a lányomékkal való beszégetésben -, hogy legegyszerűbb Ausztria közepén keresgélni, mert az mindenhonnan egyformán elérhető. A döntés másik fele inkább emocionális volt: amikor elénk tárult a Grimming hegy látványa… egyből beleszerettünk ebbe a megunhatatlan szépségű tájba.”

A ház szerkezetében, anyagában, gépészetében abszolút korszerű, A+-os energiaosztályba tartozik. (Ez Auszriában már kizárólagos követelmény is.) A fűtést is környezetbarát, (hőszivattyús, levegő víz konstrukciójú) rendszer biztosítja. A napelemek magazinunk megjelenésével egy időben kerülnek majd fel. A ház egyik felében, egymás fölött két igényes, modern apartman is található, amelyet már az idén is nagy megelégedettséggel vettek igénybe a síparadicsom látogatói.

Tehát megvolt a helyszín. Miért pont az Ubrankovics Kft.-ét kérték fel az építésre? Régi Gerendaházak magazin olvasónk vagyunk – kezdi (nagy örömünkre) a választ Ibolya. Hosszú évek során gyűjtögettük az újságot, ötleteket nézegettünk benne, a cég házait is ott láttuk először. Mindenképpen magyar vállakozóval szerettünk volna építtetni, akinek Auszriában is van engedélye. De nem csak emiatt döntöttünk mellettük: voltunk az ágfalvai üzemükben, láttunk mintaházat és több olyan családi házat amit ők építettek a környéken. Meggyőződtünk róla, hogy az anyagminőség és a kivitelezés is olyan, ami  mi elképzeltünk. A terveket az Ézsé Kft. készítette, a gerendaházas terv finomításához Az Ubrankovics Kft-vel szoros és folyamatos összehangolás folyt. A kivitelezők profi módon dolgoznak, nagyon szép, nincs minőségi kifogás sem. A szomszédaink folyamatosan jöttek, hogy „Hú de klassz!”, „Hú de szép!”, „Hadd nézzük meg!”, Mivel nagyon modern a ház és a technológia is, amivel épült, itt mindenki a csodájára járt. Nem kellett szégyenkezni, sőt inkább büszkélkedhettünk vele.

Mennyivel más, mint téglaházban élni? Mivel borovi fenyőből épült, a legszembetűnőbb különbség – a gyönyörű gerendák látványán túl, hogy mindez intenzív, nagyon kellemes fenyőillattal párosul. Eleve a fa aranybarna natúrszíne (nincs kezelve, lakkozva), egy nagy melegség-érzetet ad. Amikor a kandalló be van gyújtva este… az nagyon pazar! Nem is tudom szavakba önteni, annyira jó érzés… ezt nem tudja egy téglaház.

Mit tapasztalnak, mennyire recseg a faház? Semennyire!- vágja rá Ibolya – Egyáltalán nem! Ha tömör gerendából épült volna, az tud repedni, csavarodni, száradni, ami hanggal járhat. De ez speciális, műszárított, hossztoldott, ragasztott gerenda, evvel az, úgymond negatív tulajdonságait küszöbölik ki a fának. Nem reped, nem változtatja az alakját…ezért soha nem nyikorog. Mellesleg ezt a kérdést én is feltettem Ubrankovicséknak, mert nem jó érzés, ha például a lépcső zajos, de ők mondták e felől nyugodt lehetek. És valóban, ez így is van! – Múlt év, December 4-én költöztünk be. Ez egy elég hideg tél volt- meséli a házaspár – meglepődtünk, hogy milyen óriási mennyiségű hó tud leesni rövid idő alatt! De a szomszédokkal beszélgetve kiderült, hogy ez teljesen szokványos, és ez minden télen így is lesz. Fél-egy méter havakat lapátoltunk! Persze ezt is boldogan csináltuk, mert nekünk gyönyörű volt minden, olyan mint a mesében. Karácsonykor is hó volt, kint hideg, házban pedig jó meleg!

Úgy tűnik az életérzésükhöz ad egy pluszt a házikó… Mindenképpen, hát nem vagyunk már fiatalok. Úgy , hogy legalább most, az életünknek a hátralév részét tudjuk békességben, boldogságban leélni, és ehhez ez a környezet nagyon ideális. Ide mások nyaralni, síelni, üdülni jönnek, mi meg itt lakhatunk.

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges