A projektről

Virágvölgyi „ édes otthon”

Csaba építőmérnök, a gyakorlat embere. Nem dől be reklámszövegeknek,  szeret saját maga utánajárni dolgoknak. Csak a tények tudják meggyőzni. Erika tanárnő, aki élettapasztalatait kellő  bölcsességgel kamatoztatja. A házaspár a híresen szép soproni Lővérekből költözött ide a Virágvölgybe. Ezen a 4500 m²-es örökpanorámás telken képzelték el nyugdíjas éveiket, a stresszes, zajos külvilágtól elszeparálva. A gyerekek kirepültek, de nyilván a háztervbe bekalkulálták, hogy ha együtt a család, legyen elég hely unokáknak, gyerekeknek… Amikor felteszem a kérdést, hogy miért készházban gondolkodtak, meglepő választ kapok.

– Egész életemben az volt a tervem, hogy házat építek öregkoromra és hogy az téglaház lesz! – vág a történet közepébe Csaba. – Mert jó 15 éve, mikor láttam készházakat, azok vékonyfalú, nem komolyan vehető épületek voltak. A fordulatot nálam az hozta, amikor egy kollégám építkezni kezdett készházas technológiával. Győzködtem, hogy „Ez hülyeség, ha építkezel, csinálj téglaházat, ne spórolj!” Elmondta, hogy nem spórolás miatt választják, hanem pont azért, hogy minőségi otthon legyen.

 „Mert ez egy Ubrankovics Kft. által gyártott készház!” Ekkor eszembe jutott, hogy régebben a Gerendaházak magazinban is sokat olvastam erről a cégről, de gondoltam, az biztos a „reklám helye”.  Felkerestük a céget, megnéztük az Ubrankovics Kft. üzemét, majd egy családi házat is, amit ők építettek. Döbbenten tapasztaltam, hogy ezek a házak nem azok, amit én készháznak ismertem, hanem komoly műszaki tartalommal bírnak. Az internetes fórumokon azt vettem észre, hogy mindig az szidta a készházakat, aki csak hallásból ismerte. Aki pedig már épített ilyet, az mindegyik dicsérte!

– Én is tapasztalatból mondom – folytatja Csaba –, hogy ez a ház elképesztően jól szigetel, valóban hamar elkészül és tényleg nagyon jó a klímája! Kint akármilyen páratartalom van, nálunk a lakásban mindig ideális. A svédpadló miatt nem jó a túlpárásodás. Nem is értem, hogy működik, de nyáron, nyitott ablaknál hiába van kint 90 %-os páratartalom, bent tartja a ház az 50-60-as értéket! Szellőznek a falak! Tehát alá tudom támasztani, hogy amiket írnak az Ubrankovics Kft. készházairól, igaz. Mi nagyon elégedettek vagyunk vele.

– Nekünk az építkezést gyakorlatilag kétéves munka előzet meg – emlékszik Erika. – Minden este újságokat néztünk és terveztünk: egy pontos, kiérlelt tervet tudtunk a végén lerajzolni. A férjem építőmérnök is, én laikus vagyok, de jól kiegészítettük egymást az ötleteinkkel.

– A barátaink mondták, hogy tökéletes ház nincs, és ne legyek ideges, ha rájövök, hogy mi mindent kellett volna máshogy csinálni – veszi át a szót Csaba – , de egy éve itt vagyunk, és őszintén azt mondom, hogy 5 centit nem tudnék ezen a házon változtatni, annyira tökéletesen eltaláltuk.

Kulcsrakészen kértük, de ez nem olyan értelemben működik, hogy megrendelem, és a végén átveszem a kulcsot. Mert az építő nem tudja helyettünk kiválasztani a csempét, nem tudja eldönteni, hogy számomra mi az ideális konyhaelrendezés. Ha kijön a villanyszerelő, akkor már késő azon gondolkodni, hogy hol lesz a hifitorony. Sok mindent előre át kell gondolni és menet közben is döntéseket hozni, akkor lesz a végén az, ami tökéletesen az igényeink szerint van. A gépészet megválasztása okozta a legnagyobb fejtörést. Villanyfűtés mellett döntöttünk, jó választás volt. Egy év után látom, ha nem lenne napelemünk, akkor is annyiért fűteném ki ezt a durván 170 m²-t, mint az előző 70 m²-es házunkat. A napelem jóval túltermeli (12.000 kW) a szükségletünket, (ami ca.8.000 kW), gondolkozunk még, hogyan hasznosítsuk a többletet. A forró nyárban a jó szigetelés mellett a nagy tetőkiülés is jótékony. Az alsó szint kellemesen tartja a hüvőset, de a tetőtérben az éjszakai 23 fokot is magasnak találták, ezért be-bekapcsolták a klímát.

– Valamennyi részletét szeretjük, és használjuk is az otthonunknak! Mikor hazaérkezek, olyan jó a nappaliban leülni, megpihenni, feltöltődni. Szinte „kisimultak az idegeim” – dicséri otthonukat nevetve Erika.

Számunkra élmény volt a házaspár történetét végighallgatni, különösen, hogy tudjuk, a családfő mennyire nem híve a marketing szövegeknek…

VÁLLALAT

Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft.
H-9423 Ágfalva-Liget 800/5

+36 99/331 221
+36 30/94 63 711
+36 30/48 67 556
info@ubrankovics.hu

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00-ig
Hétvégén: időpontegyeztetés szükséges